Tantminimal.blogg.se

En blogg om tittskåp, dockskåp och miniatyrer.

Kafé-soffor

Publicerad 2016-02-08 01:30:00 i Gör-det-själv,

Här är beskrivningen på hur jag gjorde mina soffor i Fimo-lera.
Verktyg och annat som jag använde. Det kan vara svårt att få leran att bli jämntjock när man kavlar den för hand. Därför är en pastamaskin perfekt för det. Den funkar även utmärkt till att mjuka upp lera oxå. Det är bara att köra ner den gång på gång.
 
Det går åt VÄLDIGT mycket lera. Så har du en massa liggandes som du inte vet vad du ska göra med, så är det perfekt att använda till att göra stommen till soffan av.
 
Mjuka upp så mycket lera som går åt till att göra underdelen till soffan. Kör den genom pastamaskinen, tjocklek 3. Lägg ena änden på en kakelplatta och rulla försiktigt ut resterande bit. Du kan stryka uppåt med handen oxå. Detta för att få bort ev. luftbubblor. Om man inte gör det så kommer dom garanterat synas när man har bränt leran. Då ser det ut som vägbulor lite varstans.
Lägg på mallen och sätt cuttern alldeles intill mallen ooch tryck igenom leran. Skär inte, för då ändrar leran form. Gör två av varje, långsidor och gavlar. (Så här efteråt så skulle jag ha gjort sofforna en aning större, men det är ju lätt att göra ifall du vill det).
Gör likadant med sitsen.
När alla bitar är utskurna så låt dom ligga kvar på kakelplattan. Bränn dom i ugnen i ca 20-25 min. i 130 grader. Låt kallna.
(Bild 1)
Montera ihop delarna med lim. Jag använder Tacky Glue, den är lite trögflytande och passar bra till det mesta.
 
Fortsätt med det böjda ryggdelen och böjda sitsen.(Gör två stycken likadana).
Dom här ska tas bort från kaklet. Pilla upp ett hörn och för in cuttern under leran. Lyft leran försiktigt från plattan.
Ta en vanlig glasburk, ca 6-7 cm i diam. Tryck dit leran, en på varje sida. Se till att du får dit dom så rakt som möjligt.Och att formen inte ändras. (Och tänk på ev luftbubblor). Bränn i ugnen, 20-25 min i 130 grader. Låt kallna.
(Bild 2)
Nu är det dax för ryggstöd och gavlar. Gör på samma sätt. Bränn i ugn. Låt kallna.
Gör två stycken gavlar. Dom ville jag ha lite tjockare, så här använde jag stl 2 på pastamaskinen. (Här kan man ta hjälp av ett vanligt rakblad när man ska skära ut i hörnet). (Sits/rygg).
Ta dom böjda bitarna och limma på en på sitsen, (Bild 1). Och en på ryggen, (Bild 2)
Nu ska soffan kläs med "läder". (Men innan dess så kolla av att alla delar i stommen "synkar" med varann. Som syns på bilden ovanför så sticker den böjda delen ut lite från själva ryggstödet. Det kan man antingen skära bort eller sandpappra bort). Mjuka upp leran som du har valt att klä med. (Vanligast är ju röd botten med vita ränder. Men jag gillar cerise, så det körde jag med). Kör den igenom pastamaskinen på stl 5. Ganska tunnt alltså. Smeta på lite Fimo-Liquid på den böjda sitsen. Den fungerar som lim när den bränns sen. Stryk den tunna leran över den böjda sitsen så den ligger tajt. (Luftbubblorna....du vet....) Fortsätt ner på sidorna och glöm inte att fronten oxå ska kläs, den snedställda delen.
Skär bort överflödig lera med en skalpell. Det som är bra med att använda lera är att den är lätt att forma i vinklar och vrår, jämfört med skinn, riktig eller fusk, som jag provade först.
Gör likadant med ryggstödet
"Klä" insidan på gavlarna.
Skär bort överflödet. Låt ligga kvar på kakelplattan.
 
INNAN allt bränns så penslar du på "Sculpey clay softener". Det tar bort fingeravtryck och slätar ut små skavanker. Det köpte jag på Kreatima. (Det blanka försvinner efter bränning).
 
Här är sits och rygg brända. Man får bränna soffan i omgångar vartefter delarna monteras. (Annars skulle det inte funka). Nu är dom ihoplimmade och ligger i press.
Limma dit gavlarna. Låt torka ordentligt innan du börjar klä gavlarnas utsida. Det här är lite pilligt....men med bra verktyg och tålamod så går det.
När gavlarna är klädda och brända är det dax för bakstycket till ryggen. Där körde jag leran i en tjockare stl på pastamaskinen. Stl 2, tror jag....men du får prova dig fram vad som passar till din soffa.
Till sockeln använde jag kraftig kartong. Ca 2 mm tjock. Skar ut, limmade och målade svart.
Det här är ryggstödet till dubbelsoffan. Limmade och ligger i press.
 Klä hela ryggstödet i ett stycke. P.s. jag skulle vara "smart" och satte dit en ståltråd på metallklämman, för att hänga i grillgallret i ugnen. Eftersom jag inte ville lägga den på sidan. När den sen är bränd så blir det ett platt och blankt märke där den har legat. GÖR INTE DET!!! När jag skulle ta ut den så hade den ramlat ner. När leran blev varm av ugnsvärmen så gjorde tyngden att den rasa. Kvar var endast en liten bit i klämman. Ställ den på "gaveln" på en kakelplatta istället. Där blir det ju ändå klätt, så det kommer inte att synas.
Till gavlarna använde jag enkelmallen och dubblerade den. Har för mig att jag fick förlänga den lite oxå. Men det ser du ju om du lägger den intill soffan.
Så här blev dom. Jag limmade dit en tunn lädertråd i skarvarna. Dels så tyckte jag att det blev snyggare och sen så dolde den lite skavanker som blev vid "påklädningen". Det är som sagt inte så lätt, men det var kul. Jag gjorde väl 4 st soffor innan jag kom på hur jag skulle göra.Skam den som ger sig. Till dom svarta ränderna använde jag vanlig eltejp som jag skar till lagom breda. Jag hoppas att du förstår min förklaring....och lycka till....
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Min hobby är att bygga/inreda tittskåp och dockskåp. Jag gillar att gå på loppisar, alltid fyndar man nåt litet kul, stort eller smått. Jag är "sakletare". Innan jag slänger saker vänds och vrids det på innan det hamnar i soporna. Det kan ju vara av värde i den lilla världen. Fantasin har inga gränser.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela